Készíts fánkot forrólevegős fritőzben!

Milyen egy fánk, ami nem olajban készült? Könnyű és egészséges. És persze finom!

Sokan nem mernek forrólevegős fritőz használatával fánkot sütni. Pedig nem nehéz. Íme egy remek recept, ami elronthatatlanul egyszerű. És természetesen a végeredmény íze kifogástalan.

Fánk elkészítése

Hozzávalók:

  • 250 g finomliszt,
  • 50 g cukor,
  • 1 csomag (7 g) szárított élesztő,
  • 120 ml langyos tej,
  • 1 tojás,
  • 30 g olvasztott vaj,
  • 1/2 teáskanál só,
  • 1/2 teáskanál vanília kivonat vagy vaníliás cukor.

Először a szárított élesztőt keverd össze a langyos tejjel, és hagyd állni pár percig, amíg felfut. Egy méretes tálban keverd össze a finomlisztet, a sót és a cukrot.

Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojást, az olvasztott vajat és a vanília kivonatot (vagy vaníliás cukrot) a lisztes keverékhez. Keverd össze alaposan, amíg sima tésztát kapsz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kis langyos tejet vagy lisztet, hogy a tészta állaga megfelelő legyen. A cél egy könnyen formázható, de nem ragadós tészta.

Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1,5 órát, amíg a tészta mérete a duplájára nő. Amikor a tészta megkelt, gyúrd át egy kicsit, majd nyújtsd ki körülbelül 1,5 cm vastagságúra. Vágj kör alakú fánkokat egy fánk kiszúróval, vagy ha nincs ilyened, használhatsz poharat és egy kisebb méretű kupakot a közepének kivágásához.

Helyezd a fánkokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd őket ismét kelni kb. 30 percig. Közben melegítsd elő a forrólevegős fritőzt 180°C-ra. Tedd be a fánkokat a fritőzbe, de ne rakj bele túl sokat egyszerre, egymással ne érintkezzenek. Süsd a fánkokat mindkét oldalukon aranybarnára (kb. 3-4 perc mindkét oldalon).

Amikor kisültek, vedd ki őket és hagyd egy kicsit lehűlni. Forgasd meg őket porcukorban, és tálald konfitált eperrel díszítve.

Konfitált eper elkészítése

Hozzávalók:

  • 500 g eper,
  • 150 g kristálycukor,
  • 1 vaníliarúd,
  • 1 citromhéja,
  • csipetnyi só.

Alaposan mosd meg az epret és távolítsd el a szárát. Ha az eper nagyobb méretű, vágd félbe vagy negyedekre. Egy lábasban keverd össze az epret, a kristálycukrot, a vaníliarudat, a citrom héját és a csipet sót. Hagyd állni 15-20 percig, hogy az ízek jól összeérjenek. Melegítsd fel a lábast közepes lángon, majd főzd alacsony lángon, míg az eper levet ereszt és a cukor feloldódik. Ez általában 5-10 percet vesz igénybe.

Takard le a lábast, és főzd további 15-20 percig alacsony lángon, időnként megkeverve, amíg az eper puhul és szépen összeáll a sziruppal. Ha az eper már szépen megpuhult és a szirup is összesűrűsödött, vedd le a lábast a tűzhelyről, és hagyd kihűlni pár percig. És készen is van a konfitált eper, mehet a fánk tetejére.

Jó étvágyat a fánkokhoz!