Fánk sütése: 10+1 trükk a tökéletes fánkért

A fánk nem csak farsangi édesség, mely készülhet kelt tésztából és kelesztés nélkül is. Sőt sülhet olajban és sütőben. Akárhogy is készítjük a fánkot, ahhoz hogy finom legyen a végeredmény ismernünk kell 10+1 alapszabályt:

Fánk sütése – 10+1 trükk a tökéletes fánkért

1. A fánktészta összes hozzávalója legalább szoba hőmérsékletű legyen. Nem csak a vaj, liszt, de még a tojás vagy túró is, ha azt használunk.

2. A lisztet kimérés után mindenképp szitáljuk át. Ez segít a tésztának abban, hogy könnyed, finom és omlós legyen.

3. A fánk tésztáját alaposan keverd el és dolgozd is ki, nem maradjanak benne csomók.

4. Ha olajban fogod sütni a fánkot, mindig tegyél a fánk tésztájába egy kevés rumot, így nem szívja meg magát olajjal a sütés közben.

5. Ha kelt tésztás fánkot készítesz, a kelesztést mindig langyos, meleg helyen végezd és ügyelj arra, hogy ne legyen huzat a helyiségben és arra is, hogy éppen elegendő időt szánj a kelesztésre (a recept szerint).

6. A kivágott vagy kiszaggatott fánkokat konyharuhával takard le további kelesztéshez. Így nem fog kiszáradni a tetejük.

7. A fánk sütése mindig bő zsiradékban történjen (kivéve, ha sütőben sült fánkot készítesz, vagy tarkedlit.)

8. Az olaj hőmérséklete soha ne legyen teljesen forró, maximum kb. 180 fok, gáztűzhelyen 2/3-os  – 3/4-es láng.

9. A fánkok sütés közben semmiképp ne érjenek össze, mert összeragadnak és nem sülnek meg. Mivel a fánkok megnőnek sütés közben ezt úgy érheted el, hogy egyszerre kevesebbet teszel a sütőbe.

10.A legtöbb fánkot először lefedve, majd a másik oldalán fedő nélkül szokták sütni.

+1. A kész fánkot mindig porcukorral szórva tálaljuk, általában lekvárt vagy csokis krémet kínálunk mellé. Vagy meg is tölthetjük ezekkel a fánkokat, illetve tetejüket porcukor helyett színes mázzal díszíthetjük. Frissen fogyasztva a legjobb!

egyszerű túrófánk

eprdzsemes lekváros fánk eperdzsemens lekváros fánk