Nagymama tarkedli fánkja

Nagymama szalagos fánkja a fánkok királynője. Férjem nagymamája felvidéki volt, ott pedig inkább a cseh fánkot, más néven a tarkedlit sütötték. Nagymama tarkedli fánkja így készül:

Nagymama tarkedli fánkja – hozzávalók 25 darabhoz:

  • 45 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 db tojás
  • 2 dkg olvasztott vaj
  • fél liter tej
  • 2 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • olaj a sütéshez
  • barack lekvár
  • szóráshoz vaníliás porcukor

 

Nagymama tarkedli fánkja

1

Kevés langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és elkeverjük a cukorral. Ha az élesztő feljön egy nagy keverőtálba öntjük és hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót és a lisztet. Jól összekeverjük, hozzáadjuk lassan még a tejet és az olvasztott vajat, majd az egészet újra jól elkeverjük. Fedővel letakarjuk és meleg helyen 30 percig kelni hagyjuk.

2

Később hozzáadjuk a keményre vert tojásfehérjét, amit óvatosan keverünk a megkelt tésztába. Hagyjuk még legalább 15 percig kelni.

3

Ha van tarkedlisütőnk, azt, ha nincs, akkor egy teflonserpenyőt vékonyan kikenünk olajjal, vagy zsírral és amikor már forró, zsíros kanállal elkezdjük beleszaggatni a tarkedli tésztát. A kis tarkedli fánkokat lassan süssük (oldalanként 2-3 perc), és egyszer fordítsuk meg, hogy a közepük is jól átsüljön.

4

A tarkedli fánkot porcukorral megszórva, lekvárral, forrón tálaljuk. A cseh fánk, vagy tarkedli önmagában könnyű édesség, de egy kiadós leves vagy főzelék (Nagymama lencsefőzeléke) után kitűnő második fogás.

Darab

25

Elkészítés

50 perc

Kalória

Recept forrása

Anyukám receptgyűjteménye