Nagymama csöröge fánkja

Nagymama szalagos fánkja a fánkok királynője. Az én nagymamám, amikor fánkra fájt a fogunk, gyakran sütött nekünk csörögefánkot, vagy más néven forgácsfánkot, mely sokkal egyszerűbb, élesztő nélküli fánk, és nem kevésbé finom, mint a klasszikus farsangi fánk. Nagymama csöröge fánkja így készül:

Nagymama csöröge fánkja – hozzávalók 24 darabhoz:

  • 25 dkg liszt
  • 1 dl 20%-os tejföl
  • 3 tojás sárgája
  • 6 dkg vaj
  • 2 dkg porcukor vagy vaníliás cukor
  • 1 dl rum
  • fél csomag sütőpor
  • olaj a sütéshez
  • barackdzsem
  • szóráshoz vaníliás porcukor

Nagymama csöröge fánkja – elkészítés

1

Egy keverőtálba beleszitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókat: cukrot, sütőport, sót. Majd az egészet elmorzsoljuk a vajjal. Miután ezzel megvagyunk, jöhetnek a nedves hozzávalók: tojás sárgája, tejföl és a rum. A  tésztát alaposan összedolgozzuk, egyneműre gyúrjuk, puha tésztát kapunk. Ezt folpackba csomagolva fél órát hűtőszekrényben pihentetjük.

2

Pihentetés után a tésztát lisztezett nyújtódeszkára tesszük, és kb. ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Ha sikerül a fánktésztát szögletes alakra nyújtanunk, akkor kevesebb gondunk lesz vele. Lisztbe mártott késsel vagy derelye vágóval kb. 3 x 7 cm oldalú téglalapokra vagy rombuszokra szeljük a kinyújtott tésztát. Mindegyik közepére nyílást vágunk a hosszabb oldallal párhuzamosan, és ezen áthúzzuk a tészta rövidebb végét, így hosszúkás, forgács alakú fánkokat kapunk.

3

Ezután serpenyőben 2-3 újjnyi magasan olajat forrósítunk, és a csöröge fánkokat beleteszünk sülni. Ne tegyünk sokat egyszerre az olajba, mert akkor nem tudnának egymástól szép pirosra megsülni. Azért sem szabad egyszerre sokat beletenni, mert a túl sok fánk lehűti az olajat, s akkor a tészta könnyen magába szívja. Ha a fánkok alja megpirult, lapátkanállal megforgatjuk, s a másik felét is megsütjük. Oldalanként kb. 2 perc alatt megsül.

4

Az olajból kiszedve tiszta ruhán vagy papírszalvétán leszárítjuk, és a vaníliás porcukorral megszórva azonnal, forrón tálaljuk. Külön mártásos csészében adjuk hozzá a baracklekvárt. A csöröge fánk önmagában könnyű édesség, de egy kiadós leves vagy főzelék (Nagymama lencsefőzeléke) után kitűnő második fogás.

 

Darab:

24

Elkészítés ideje:

30 perc + 30 perc pihentetés

Kalória:

?

Recept forrása:

Anyukám receptgyűjteménye