Lekváros fánk

Bár a klasszikus lekvárral töltött fánk vagy lekváros fánk leginkább a farsangi időszak főszereplője, mi az eper szezonban sohasem hagyjuk ki a fánksütést. Júniusban minimum 3-4 kg friss, zamatos édes eperből eperdzsemet teszünk el a gyerekekkel és ilyenkor bizony kihagyhatatlan élmény az eperdzsemes lekváros fánk. Az idei szezonban az ízélményt tejszínhabbal fokoztuk tovább…

Eperdzsemes lekváros fánk – hozzávalók 20 darabhoz:

  • 45 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1 csomag szárított élesztő (7g)
  • negyed teáskanál só
  • 6 dkg cukor
  • 2 dl író (tejjel helyettesíthető)
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás + 2 tojássárgája
  • olaj a sütéshez

A töltelékhez:

  • 20 dkg eperlekvár
  • 4 dl hideg habtejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor

Eperdzsemes lekváros fánk készítése

1

A lisztet átszitáljuk és összekeverjük az élesztővel, sóval cukorral. Az írót és a vajat addig melegítjük, amíg a vaj felolvad. Kicsit hűtjük, majd beletesszük a tojásokat és a tojássárgákat is. A keveréket a liszthez adjuk. Kb. 10 percig dagasztjuk (kézi mixer dagasztóval) addig, amíg a tészta elválik az edény falától.

2

A kész tésztát letakarjuk egy konyharuhával és meleg helyen kelni hagyjuk, amíg a duplájára nő, ez kb. 20-30 perc. Majd lisztezett deszkán kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát és kiszaggatjuk (kb 8 cm átmérőjű szaggatóval). A kiszaggatott fánkokat konyharuhával letakarva a deszkán újabb 30 percig hagyjuk kelni.

3

Felhevített olajban a fánkokat aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedjük és leitatjuk róluk a felesleges olajat.

4

Ha kihűltek félbevágjuk és megkenjük a belsejüket eperdzsemmel. A a vaníliás cukorral ízesített kemény habbá vert tejszínt habzsákba töltjük és a fogyasztás előtt az eperdzsemes lekváros fánkokba nyomjuk.

Darab

20

Elkészítés

50 perc + 1 óra kelesztési idő

Kalória

216 KCAL/darab

Recept forrása

Anyukám receptgyűjteménye – Konyha magazin