Papanasi recept

A papanasi vagy papanas szó a latin pappa szóból származik, jelentése pedig “gyermekeknek való étel”. A papanasi receptet a kislányomtól kaptam, ők ugyanis egy iskolai kirándulás alakalmával elkészítették ezt a hagyományos, mutatós, nem túl bonyolult, de annál finomabb túró alapú román édességet.

Papanasi – hozzávalók

Papanasi tésztához:

  • 50 dkg tehéntúró
  • 30 dkg liszt
  • fél tasak sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • fél citrom leve (elhagyható)

Tetejére:

  • tejföl
  • eperdzsem vagy erdei gyümölcs dzsem
  • 5 dkg vaníliás porcukor

Papanasi elkészítése

1

A villával áttört túrót simára keverjük a cukorral, tojásokkal, citromlével. Majd hozzáadjuk a lisztet. A massza kissé lágy és ragacsos marad, de kb. ilyennek kell lennie. Ezután a tésztát hűtőben fél órát pihentetjük, hogy kicsit megkeményedjen.

2

Lisztezett kézzel a masszából tojásnyi golyókat formázunk. Mindegyik mellé készítünk egy kisebbet is. A nagyobb golyóból fánk formát készítünk, úgy hogy egy lisztezett tányérra téve a golyót közepét ujjal benyomjuk, és kilyukasztjuk a tésztát. Azután átfordítjuk onnan is benyomjuk, majd kicsit pörgetjük az újjunk körül a lisztben. Végül kicsit a gyűrű falát két kézzel újjaink között kiegyengetjük.

3

Az olajat felforrósítjuk és közepes lángon megsütjük a fánkokat és a golyókat aranybarnára. Ne tegyünk az olajba egyszerre túl sokat, mert akkor lassan sül. Oldalanként kb. 2-3 perc alatt megsül. Papírtörlőre szedve leitatjuk róluk az olajat.

4

A kész fánkokat meglocsoljuk tejföllel és lekvárral, majd egy kisebb golyót ráteszünk és ezt is meglocsoljuk tejföllel, lekvárral, a tetejét pedig vaníliás porcukorral megszórjuk.

 

Darab

12

Elkészítés

30 perc + 30 perc pihentetés

Kalória

130 KCAL/darab

Recept forrása

saját