Pánkó a székely fánk

A Pánkót, az erdélyi konyha büszkeségét a székely fánkot semmiképp ne keverjük össze a pankó morzsával, az teljesen más. Csak a két étel neve hasonlít nagyon. A hagyomány szerint Erdélyben a farsang elején és a végén, vagyis vízkeresztkor és húshagyó kedden szoktak fánkot sütni, mi több a pánkó a farsangi bál, a vigasság elmaradhatatlan szereplője volt, a székelyföldi szerelmesek fánkja. A népi hiedelmek szerint ugyanis a fánk a párkeresés egyik szimbóluma: a lányok egy-egy fánk ajándékba adásával jelezték a fiúknak szimpátiájukat. A fánk közepénél a körben húzódó világos szalag a jegygyűrűt jelképezte a leendő pár számára.

Pánkó – hozzávalók kb. 20 darabhoz:

  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • fél kg liszt
  • 6 db tojás sárgája
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • olaj a sütéshez

Pánkó készítése

1

Három deka élesztőt, 3-4 kanál langyos tejjel egy kanál liszttel összekeverünk. A vajat, a porcukrot, sót, 6 tojás sárgáját és egy negyedliternyi tejet összekeverünk. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a lisztet beleszitáljuk, majd jól eldolgozzuk.

2

Mikor langyos helyen ismét megkelt, kinyújtjuk elég vékonyra, nagyobb fánkot kiszúrunk belőle, aztán kettőt egymásra téve, kisebb szúróval ismét kiszúrjuk és ismét kelni hagyjuk.

3

Forró zsírban kisütjük, azt a részt tegyük az olajba, amely kelés alatt felül volt. Kevés fánkot kell egyszerre az olajba tenni, hogy egymáshoz ne érjenek.

Darab

20

Elkészítés

45 perc + kb 1 óra kelesztési idő

Kalória

210 KCAL/darab

Recept forrása

Anyukám receptgyűjteménye – Népszava

panko szekely fank