Nagymama fánkja

Ez az igazi békebeli szalagos fánk – mi csak úgy hívtuk, nagymama fánkja –  recept nagymamámtól maradt ránk, aki Szilveszter idején az új évi köszöntésekor mindig szalagos fánkkal várt minket, hozzá  az elmaradhatatlan házi baracklekvárral. Az eredeti recept szerint a szalagos fánkot zsírban sütötték, nagymamám is így készítette nekünk, mégpedig sparhelten sütve. A régi családi recepten annyit változtattam csak, hogy zsír helyett olajat írtam, ma már inkább abban sütünk.

Nagymama fánkja szalagos fánk, ez a legkedveltebb fánkfajta Magyarországon, sokan sütötték szilveszter éjjelén és új év napján is, de az igazi ,,szezonja” farsang idején van. (Az újévről pedig nagymama lencsefőzeléke ugrott most be, amit senki a világon nem tudott úgy elkészíteni – kolbásszal – mint az én nagymamám…) Másik kedvencem nagymama csöröge fánkja.

Nagymama fánkja recept:

Nagymama fánkja – hozzávalók 25 darabhoz:

 • 60 dkg liszt
 • fél liter tej
 • 6 dkg vaj
 • 5 dkg cukor
 • 3 dkg élesztő
 • 5 dkg vaniliás porcukor
 • 3 cl rum
 • 5 tojás
 • olaj a sütéshez
 • barackdzsem
 • 1 dl barackpálinka

 

Nagymama fánkja – szalagos fánk készítése

1

Az élesztőt kevés cukorral, csipetnyi sóval és 10 dkg liszttel összemorzsoljuk, 1 dl langyos tejjel összekeverve, kovászt készítünk belőle s langyos helyen megkelesztjük. A tejet ezalatt meglangyosítjuk. Egy nagy keverőtálba tesszük a lisztet, a kovászt, a tejet, az 5 tojássárgáját, 4 dkg cukrot, csipetnyi sót, és fakanállal jól összekeverve, középkeménységű kelt tésztát készítünk belőle. Közben a rumot és az olvasztott vajat apránként belekeverjük. Addig dolgozzuk ki fakanállal, míg a tészta elválik az edénytől és fakanáltól. Ekkor tiszta ruhával betakarjuk, és langyos helyen kelesztjük (kb. 30 perc)

 

2

Miután megkelt, lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és kb. két ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd lisztbe mártott fánkszaggatóval kiszaggatjuk. A fánkokat meglisztezett abroszra szétrakjuk, és langyos helyen még egyszer megkelesztjük (újabb 20-30 perc)

3

Ezután lábosban bő olajat forrósítunk, és a megkelt fánkokból néhányat beleteszünk sülni. Ne tegyünk sokat egyszerre az olajba, mert sütés közben a fánk térfogata növekszik, és nem tudnának egymástól szép pirosra megsülni. Azért sem szabad egyszerre sokat beletenni, mert a túl sok fánk lehűti az olajat, s akkor a tészta könnyen magába szívja.  Még mielőtt beletesszük a fánkokat az olajba, a közepüket kissé nyomjuk be az ujjainkkal, hogy a közepe is jól átsüljön. A fánkokat úgy tesszük az olajba, hogy az alsó felük – amely az abroszon volt – az olajban felülre kerüljön, és amíg sülnek, fedővel letakarjuk. Ha az alja megpirult, lapátkanállal megforgatjuk, s a másik felét is megsütjük, de most már fedetlenül.

 

4

Az olajból kiszedve tiszta ruhán vagy papírszalvétán leszárítjuk, és a vaníliás porcukorral azonnal, forrón tálaljuk. Külön mártásos csészében adjuk hozzá a barack pálinkával higított és megmelegített barack dzsemet.

Darab

25

Elkészítés

50 perc + 1 óra kelesztési idő

Kalória

216 KCAL/darab

Recept forrása

Anyukám receptgyűjteménye