Csurrosz, spanyol fánk

A spanyol fánk a churros vagy csurrosz rendkívül népszerű street food Magyrországon is. És szerencsére nem túl bonyolult otthon sem elkészíteni a gyerekek nagy örömére. Kipróbált churros recepet:

Csurrosz a spanyol fahéjas fánk – hozzávalók 4 személyre

  • 15 dk liszt
  • 2 ek. barna cukor
  • 1 csipet só
  • 8 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 2,5 dl víz

A beforgatáshoz:

  • cukor és fahéj a forgatáshoz
  • ízlés szerint csokoládé puding a mártogatáshoz

Csurrosz készítése

1

Forraljuk fel egy lábasban a vizet a cukorral, a sóval és a vajjal. Amikor forr, keverjük hozzá a lisztet és addig kevergessük, amíg el nem válik az edény falától. Hagyjuk kihűlni a tésztát legalább langyosra.

2

Egyesével adjuk hozzá a csurrosztésztához a tojásokat, keverjük össze, majd robotgéppel keverjük az egészet simára.

3

Töltsük a tésztát csillagcsövű nyomózsákba és nyomjunk belőle a forró olajba 5-8 cm-es rudakat. Használjunk ollót vagy kést a tészta elvágásához! A kis fánkok 3 – 4 perc alatt átsülnek, ezután konyhai papírtörlőn hagyjuk lecsepegni.

4

A kisült fánkokat forgassuk meg a fahéjjal elkevert cukorban. Ízlés szerint készítsünk mellé csokoládés pudingot mártogatósnak.

Tippek a csurrosz sütéséhez:

  1. A tészta állagára érdemes figyelni, ha túl sűrű, akkor nagyon nehéz lesz vele bánni, nehezen nyomható ki a tésztakinyomóból és a forró olajjal ez balesetveszélyes lehet. Ha a tésztánk túl sűrűnek bizonyul hígítsuk  egy kis vízzel.
  2. A kinyomó átmérője fontos lehet: Ha túl keskeny, akkor ropogósabbra, keményre sülhet a csurrosz, hamarabb kiszárad. Nálunk a vastagabb csurrosz a kedvenc, ha véletlenül másnapra is marad belőle, akkor még másnap is finom.
  3. A fahéjas cukorba forgatást még melegen végezzük el, ilyenkor jobban rátapad a cukor.
  4. Akár szív alakban is kisütheted a csurroszt, így egy finom és látványos desszert lehet Valentin-napra.

További finom spanyol recepteket találsz a linkre kattintva: flamencoportal.hu

Darab

Kb 4 személyre

Elkészítés

1 óra

Kalória

340 kcal/adag + porcukor

Recept forrása

Anyukám receptgyűjteménye – Príma Konyha