Tízperces fánk
A fánknak sokszor azért nem állunk neki, mert macerás és hosszú idő elkészíteni, ráadásul nem érdemes nekifogni kevés liszttel, ha már egyszer rávettük magunkat. Viszont a kelt tésztás fánk csak frissen jó, mit csinálunk ha megmarad? Ezeket a dilemmákat tudod kiküszöbölni a villámgyors, tízperces fánk receptjével, melyből garantáltan nem fog maradni másnapra.
Tízperces fánk – hozzávalók kb. 20 darabhoz:
- 15 dkg liszt
- 2 dl tejföl vagy joghurt
- 1 csomag sütőpor
- 1 nagyobb tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- olaj a sütéshez
A beforgatáshoz:
- 10 dkg kristálycukor
- Vaníliás porcukor
Tízperces fánk készítése
1
Az összes hozzávalót a folyékony állagú alapanyagokkal kezdve összekeverjük egy keverőtálban fakanállal, lehetőleg csomómentes, egynemű masszává, majd 5 percig állni hagyjuk.Két teáskanál segítségével gömböket formázunk, és bő, felhevített olajban kisütjük. (Ne tegyünk bele egyszerre túl sokat, mert akkor lassan sül.)
2
Egy teáskanál segítségével közepes lángon felhevített bő olajba szaggatjuk a kis fánkokat és kb 4 perc alatt aranybarnára sütjük. (Ne tegyünk bele egyszerre túl sokat, mert akkor lassan sül és össze is ragadhatnak a fánkok ) Sütés közben néha megforgatjuk, ha kész konyhai papírtörlőre szedjük, leitatjuk az olajat, majd még melegen meghempergetjük a vaníliás porcukorban. Kínálhatunk mellé lekvárt, flambírozott gyümölcsszószt- vagy akár csokoládé szószt is.
Hasonló gyors fánkrecepteket itt találsz:
Darab
20
Elkészítés
10 perc
Kalória
Recept forrása
A Délmagyarország és a Délvilág szakácskönyve 6.