Tízperces fánk

A fánknak sokszor azért nem állunk neki, mert macerás és hosszú idő elkészíteni, ráadásul nem érdemes nekifogni kevés liszttel, ha már egyszer rávettük magunkat. Viszont a kelt tésztás fánk csak frissen jó, mit csinálunk ha megmarad? Ezeket a dilemmákat tudod kiküszöbölni a villámgyors, tízperces fánk receptjével, melyből garantáltan nem fog maradni másnapra.

Tízperces fánk – hozzávalók kb. 20 darabhoz:

  • 15 dkg liszt
  • 2 dl tejföl vagy joghurt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 nagyobb tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • olaj a sütéshez

A beforgatáshoz:

  • 10 dkg kristálycukor
  •  Vaníliás porcukor

Tízperces fánk készítése

1

Az összes hozzávalót a folyékony állagú alapanyagokkal kezdve összekeverjük egy keverőtálban fakanállal, lehetőleg csomómentes, egynemű masszává, majd 5 percig állni hagyjuk.Két teáskanál segítségével gömböket formázunk, és bő, felhevített olajban kisütjük. (Ne tegyünk bele egyszerre túl sokat, mert akkor lassan sül.)

2

Egy teáskanál segítségével közepes lángon felhevített bő olajba szaggatjuk a kis fánkokat és kb 4 perc alatt aranybarnára sütjük. (Ne tegyünk bele egyszerre túl sokat, mert akkor lassan sül és össze is ragadhatnak a fánkok ) Sütés közben néha megforgatjuk, ha kész konyhai papírtörlőre szedjük, leitatjuk az olajat, majd még melegen meghempergetjük a vaníliás porcukorban. Kínálhatunk mellé lekvárt, flambírozott gyümölcsszószt- vagy akár csokoládé szószt is.

Hasonló gyors fánkrecepteket itt találsz:

Túrófánkok

Darab

20

Elkészítés

10 perc

Kalória

 

Recept forrása

A Délmagyarország és a Délvilág szakácskönyve 6.