Sajtfánk

A sajtfánk kiváló sós vendégváró, köret vagy akár második fogás. Feldobhatjuk zöldfűszerekkel, bazsalikommal vagy petrezselyemmel. Tavasszal mi leginkább medvehagymával készítjük. Következzen a medvehagymás sajtfánk receptje, gyors és finom 🙂

Sajtfánk – hozzávalók kb. 30 darabhoz:

  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 5 dkg fehér sajt (feta sajt vagy telemea sajt)
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • fél evőkanál  só
  • szerecsendió
  • 1 csokor medvehagyma (vagy petrezselyem)
  • olaj vagy zsír a sütéshez

Sajtfánk elkészítése

1.

A száraz hozzávalókat a lisztet, sütőport, sót és szerecsendiót egy nagyobb keverőtálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a többit: tojást, tejet, reszelt sajtot, puha vajat és az elmorzsolt fetasajtot és az apróra felszeletelt medvehagymát vagy egyéb zöldfűszert.

2.

Összekeverjük a masszát és alaposan átgyúrjuk, amíg puha tésztát nem kapunk. Meglisztezett gyúródeszkán a tésztát kicsit több mint fél centi vastagon téglalap alakúra kinyújtjuk és hosszúkás, kb 2 cm x 7 cm rudakra szeljük.

3.

Az elkészült rudakat forró olajban arany színűre sütjük. A fánkokat 2-3 percig süssük egy oldalon körülbelül, majd fordítsuk meg az olajban és süssük készre. Papírtörlőre szedjük és melegen tálaljuk.

További sós fánk recepteket találsz a linkre kattintva 🙂

Darab

30

 

Elkészítés

40 perc

Kalória

 

Recept forrása

Cookist receptek

sajtfánk