Papanasi recept
A papanasi vagy papanas szó a latin pappa szóból származik, jelentése pedig „gyermekeknek való étel”. A papanasi receptet a kislányomtól kaptam, ők ugyanis egy iskolai kirándulás alakalmával elkészítették ezt a hagyományos, mutatós, nem túl bonyolult, de annál finomabb túró alapú román édességet.
Papanasi – hozzávalók
Papanasi tésztához:
- 50 dkg tehéntúró
- 30 dkg liszt
- fél tasak sütőpor
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojás
- fél citrom leve (elhagyható)
Tetejére:
- tejföl
- eperdzsem vagy erdei gyümölcs dzsem
- 5 dkg vaníliás porcukor
Papanasi elkészítése
1
A villával áttört túrót simára keverjük a cukorral, tojásokkal, citromlével. Majd hozzáadjuk a lisztet. A massza kissé lágy és ragacsos marad, de kb. ilyennek kell lennie. Ezután a tésztát hűtőben fél órát pihentetjük, hogy kicsit megkeményedjen.
2
Lisztezett kézzel a masszából tojásnyi golyókat formázunk. Mindegyik mellé készítünk egy kisebbet is. A nagyobb golyóból fánk formát készítünk, úgy hogy egy lisztezett tányérra téve a golyót közepét ujjal benyomjuk, és kilyukasztjuk a tésztát. Azután átfordítjuk onnan is benyomjuk, majd kicsit pörgetjük az újjunk körül a lisztben. Végül kicsit a gyűrű falát két kézzel újjaink között kiegyengetjük.
3
Az olajat felforrósítjuk és közepes lángon megsütjük a fánkokat és a golyókat aranybarnára. Ne tegyünk az olajba egyszerre túl sokat, mert akkor lassan sül. Oldalanként kb. 2-3 perc alatt megsül. Papírtörlőre szedve leitatjuk róluk az olajat.
4
A kész fánkokat meglocsoljuk tejföllel és lekvárral, majd egy kisebb golyót ráteszünk és ezt is meglocsoljuk tejföllel, lekvárral, a tetejét pedig vaníliás porcukorral megszórjuk.
Darab
12
Elkészítés
30 perc + 30 perc pihentetés
Kalória
130 KCAL/darab
Recept forrása
saját