Forgácsfánk recept képekkel

A forgácsfánk az elfoglalt háziasszonyok kedvence: sokkal gyorsabban és egyszerűbben elkészíthető, mint a szalagos fánk. Mivel élesztő nélküli fánk, a kelesztés sem vesz el időt, finom és mutatós végeredményt kapunk. Forgácsfánk recept képekkel:

Forgácsfánk recept – hozzávalók 24 darabhoz:

  • 25 dkg liszt
  • 1 dl 20%-os tejföl
  • 3 tojás sárgája
  • 6 dkg vaj
  • 2 dkg porcukor vagy vaníliás cukor
  • 1 dl rum
  • fél csomag sütőpor
  • olaj a sütéshez
  • barackdzsem
  • szóráshoz vaníliás porcukor

 

Forgácsfánk recept képekkel

1

Egy keverőtálba beleszitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókat: cukrot, sütőport, sót és az egészet elmorzsoljuk a vajjal. Ezután jöhetnek a nedves hozzávalók: tojás sárgája, tejföl, rum. A  tésztát alaposan összedolgozzuk, egyneműre gyúrjuk, puha tésztát kapunk. Ezt folpackba csomagolva fél órát hűtőszekrényben pihentetjük. (Elhagyható)

2

Pihentetés után a tésztát lisztezett nyújtódeszkára tesszük, és kb. ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Ha sikerül a fánktésztát szögletes alakra nyújtanunk, akkor kevesebb gondunk lesz vele. Lisztbe mártott késsel vagy derelye vágóval kb. 3 x 7 cm oldalú téglalapokra vagy rombuszokra szeljük a kinyújtott tésztát. Mindegyik közepére nyílást vágunk a hosszabb oldallal párhuzamosan, és ezen áthúzzuk a tészta rövidebb végét, így hosszúkás, forgács alakú fánkokat kapunk.

3

Ezután serpenyőben 2-3 újjnyi magasan olajat forrósítunk, és forgácsfánkokat beleteszünk sülni. Ne tegyünk sokat egyszerre az olajba, mert akkor nem tudnának egymástól szép pirosra megsülni. Ha a fánkok alja megpirult, megforgatjuk őket és a másik felét is megsütjük. Oldalanként kb. 2-3 perc alatt megsül.

4

Az olajból kiszedve tiszta ruhán vagy papírszalvétán leszárítjuk, és a vaníliás porcukorral megszórva azonnal, forrón tálaljuk. Külön mártásos csészében adjuk hozzá a baracklekvárt. A forgácsfánk önmagában könnyű édesség, de egy kiadós leves vagy főzelék (Nagymama lencsefőzeléke) után kitűnő második fogás is lehet.

Darab

24

Elkészítés

30 perc + 30 perc pihentetés

Kalória

Recept forrása

Anyukám receptgyűjteménye