Csurrosz, spanyol fánk
Spanyolországról a napfény, a tenger, Andalúz városok, tájak, a spanyol sonka és természetesen a churros vagy csurrosz a spanyol fánk jut eszembe. A churros rendkívül népszerű street food Magyarországon is, megvásárolható, de még jobb, hogy mi magunk is megsüthetjük. Nem is túl bonyolult elkészíteni a gyerekek nagy örömére. Kipróbált churros recepet:
Csurrosz a spanyol fahéjas fánk – hozzávalók 4 személyre
- 15 dk liszt
- 2 ek. barna cukor
- 1 csipet só
- 8 dkg vaj
- 2 tojás
- 2,5 dl víz
A beforgatáshoz:
- cukor és fahéj a forgatáshoz
- ízlés szerint csokoládé puding a mártogatáshoz
Csurrosz készítése
1
Forraljuk fel egy lábasban a vizet a cukorral, a sóval és a vajjal. Amikor forr, keverjük hozzá a lisztet és addig kevergessük, amíg el nem válik az edény falától. Hagyjuk kihűlni a tésztát legalább langyosra.
2
Egyesével adjuk hozzá a csurrosztésztához a tojásokat, keverjük össze, majd robotgéppel keverjük az egészet simára.
3
Töltsük a tésztát csillagcsövű nyomózsákba és nyomjunk belőle a forró olajba 5-8 cm-es rudakat. Használjunk ollót vagy kést a tészta elvágásához! A kis fánkok 3 – 4 perc alatt átsülnek, ezután konyhai papírtörlőn hagyjuk lecsepegni.
4
A kisült fánkokat forgassuk meg a fahéjjal elkevert cukorban. Ízlés szerint készítsünk mellé csokoládés pudingot mártogatósnak.
Tippek a csurrosz sütéséhez:
- A tészta állagára érdemes figyelni, ha túl sűrű, akkor nagyon nehéz lesz vele bánni, nehezen nyomható ki a tésztakinyomóból és a forró olajjal ez balesetveszélyes lehet. Ha a tésztánk túl sűrűnek bizonyul hígítsuk egy kis vízzel.
- A kinyomó átmérője fontos lehet: Ha túl keskeny, akkor ropogósabbra, keményre sülhet a csurrosz, hamarabb kiszárad. Nálunk a vastagabb csurrosz a kedvenc, ha véletlenül másnapra is marad belőle, akkor még másnap is finom.
- A fahéjas cukorba forgatást még melegen végezzük el, ilyenkor jobban rátapad a cukor.
- Akár szív alakban is kisütheted a csurroszt, így egy finom és látványos desszert lehet Valentin-napra.
További finom spanyol recepteket találsz a linkre kattintva: flamencoportal.hu
Darab
Kb 4 személyre
Elkészítés
1 óra
Kalória
340 kcal/adag + porcukor
Recept forrása
Anyukám receptgyűjteménye – Príma Konyha