Burgonyafánk

A krumplifánk vagy burgonyafánk köretként ismert leginkább, mégpedig különleges köretként. Nagyon jó választás szaftos, szószos vagy mártással készült húsos fogások mellé, de önmagában is nagyon finom. Burgonyafánk recept:

Burgonyafánk – hozzávalók 30 darabhoz:

  • 80 dkg burgonya
  • 5 dkg vaj
  • 3 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • szerecsendió
  • liszt

Ezenkívül:

  • panírozáshoz: 1 db tojás, 10 dkg liszt és 10 dkg zsemlemorzsa
  • olaj vagy zsír a sütéshez

Burgonyafánk elkészítése

1.

A megtisztított burgonyát megfőzzük, majd áttörjük. Amikor kissé kihűlt, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgáját, megsózzuk és kevés szerecsendióval ízesítjük, jól összegyúrjuk sűrű masszává.

2.

Alaposan meglisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a kis krumplifánkokat.

3.

A Fenti módon elkészített fánkokat nem szükséges, de ízletesebb és mutatósabb is, ha bepanírozzuk a szokott módon: lisztbe, tojásba majd zsemlemorzsába forgatjuk a fánkokat, majd bő olajban kisütjük, mindkét oldalát 2-3 percig.

Krumplifánkot készíthetünk élesztővel is, ekkor a (nem édes!) kelt tésztához fele annyi főtt áttört burgonyát adunk, mint amennyi a kelt tészta.

Darab

30

 

Elkészítés

50 perc

Kalória

 

Recept forrása

Anyukám receptgyűjteménye