Burgonyafánk
A krumplifánk vagy burgonyafánk köretként ismert leginkább, mégpedig különleges köretként. Nagyon jó választás szaftos, szószos vagy mártással készült húsos fogások mellé, de önmagában is nagyon finom. Burgonyafánk recept:
Burgonyafánk – hozzávalók 30 darabhoz:
- 80 dkg burgonya
- 5 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- 1 csipet só
- szerecsendió
- liszt
Ezenkívül:
- panírozáshoz: 1 db tojás, 10 dkg liszt és 10 dkg zsemlemorzsa
- olaj vagy zsír a sütéshez
Burgonyafánk elkészítése
1.
A megtisztított burgonyát megfőzzük, majd áttörjük. Amikor kissé kihűlt, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgáját, megsózzuk és kevés szerecsendióval ízesítjük, jól összegyúrjuk sűrű masszává.
2.
Alaposan meglisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a kis krumplifánkokat.
3.
A Fenti módon elkészített fánkokat nem szükséges, de ízletesebb és mutatósabb is, ha bepanírozzuk a szokott módon: lisztbe, tojásba majd zsemlemorzsába forgatjuk a fánkokat, majd bő olajban kisütjük, mindkét oldalát 2-3 percig.
Krumplifánkot készíthetünk élesztővel is, ekkor a (nem édes!) kelt tésztához fele annyi főtt áttört burgonyát adunk, mint amennyi a kelt tészta.
Darab
30
Elkészítés
50 perc
Kalória
Recept forrása
Anyukám receptgyűjteménye