Nagymama tarkedli fánkja

Nagymama szalagos fánkja a fánkok királynője. Férjem nagymamája felvidéki volt, ott pedig inkább a cseh fánkot, más néven a tarkedlit sütötték. Nagymama tarkedli fánkja így készül:

Nagymama tarkedli fánkja – hozzávalók 25 darabhoz:

  • 45 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 db tojás
  • 2 dkg olvasztott vaj
  • fél liter tej
  • 2 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • olaj a sütéshez
  • barack lekvár
  • szóráshoz vaníliás porcukor

 

Nagymama tarkedli fánkja

1

Kevés langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és elkeverjük a cukorral. Ha az élesztő feljön egy nagy keverőtálba öntjük és hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót és a lisztet. Jól összekeverjük, hozzáadjuk lassan még a tejet és az olvasztott vajat, majd az egészet újra jól elkeverjük. Fedővel letakarjuk és meleg helyen 30 percig kelni hagyjuk.

2

Később hozzáadjuk a keményre vert tojásfehérjét, amit óvatosan keverünk a megkelt tésztába. Hagyjuk még legalább 15 percig kelni.

3

Ha van tarkedlisütőnk, azt, ha nincs, akkor egy teflonserpenyőt vékonyan kikenünk olajjal, vagy zsírral és amikor már forró, zsíros kanállal elkezdjük beleszaggatni a tarkedli tésztát. A kis tarkedli fánkokat lassan süssük (oldalanként 2-3 perc), és egyszer fordítsuk meg, hogy a közepük is jól átsüljön.

4

A tarkedli fánkot porcukorral megszórva, lekvárral, forrón tálaljuk. A cseh fánk, vagy tarkedli önmagában könnyű édesség, de egy kiadós leves vagy főzelék (Nagymama lencsefőzeléke) után kitűnő második fogás.

Darab

30

Elkészítés

50 perc

Kalória

Recept forrása

Anyukám receptgyűjteménye

Nagymama tarkedli, a cseh fánk
Nagymama tarkedli, a cseh fánk