Nagymama tarkedli fánkja
Nagymama szalagos fánkja a fánkok királynője. Férjem nagymamája felvidéki volt, ott pedig inkább a cseh fánkot, más néven a tarkedlit sütötték. Nagymama tarkedli fánkja így készül:
Nagymama tarkedli fánkja – hozzávalók 25 darabhoz:
- 45 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 2 db tojás
- 2 dkg olvasztott vaj
- fél liter tej
- 2 dkg porcukor
- 1 csipet só
- olaj a sütéshez
- barack lekvár
- szóráshoz vaníliás porcukor
Nagymama tarkedli fánkja
1
Kevés langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és elkeverjük a cukorral. Ha az élesztő feljön egy nagy keverőtálba öntjük és hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót és a lisztet. Jól összekeverjük, hozzáadjuk lassan még a tejet és az olvasztott vajat, majd az egészet újra jól elkeverjük. Fedővel letakarjuk és meleg helyen 30 percig kelni hagyjuk.
2
Később hozzáadjuk a keményre vert tojásfehérjét, amit óvatosan keverünk a megkelt tésztába. Hagyjuk még legalább 15 percig kelni.
3
Ha van tarkedlisütőnk, azt, ha nincs, akkor egy teflonserpenyőt vékonyan kikenünk olajjal, vagy zsírral és amikor már forró, zsíros kanállal elkezdjük beleszaggatni a tarkedli tésztát. A kis tarkedli fánkokat lassan süssük (oldalanként 2-3 perc), és egyszer fordítsuk meg, hogy a közepük is jól átsüljön.
4
A tarkedli fánkot porcukorral megszórva, lekvárral, forrón tálaljuk. A cseh fánk, vagy tarkedli önmagában könnyű édesség, de egy kiadós leves vagy főzelék (Nagymama lencsefőzeléke) után kitűnő második fogás.
Darab
30
Elkészítés
50 perc
Kalória
Recept forrása
Anyukám receptgyűjteménye