Almafánk

 

 

A hagyomány szerint fánkot farsang idején szoktak sütni, de ezt az egyszerűbb és gyorsabb almafánk verziót az alma szezonban érdemes kipróbálni! A nyári almával finom és könnyű második fogás, vagy akár desszert. Ilyenkor, vagy ha zöld almával sütjük,  kicsivel több cukrot érdemes a tésztájába tenni. Az alma szinte egész évben eláll, így az almafánk készülhet akár a farsangi szezonban is, amikor csak egy kelesztés nélküli fánkot van időnk összedobni. A mondás szerint ugyanis “napi egy alma – az orvost távol tartja“.

Ki gondolná, de az alma a rózsafélék családjába tartozik (erről a csodás rózsafánk jutott most eszembe). Különösen értékes étel, egy alma 10-15 mg C-vitamint tartalmaz, ezen túl A- és B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is magas. Az alma rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre, a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segít.

Almafánk – hozzávalók kb. 30 darabhoz:

  • 1 kg alma
  • 1 db kisebb citrom
  • 35 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 3 db tojás
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 csipet só
  • olaj a sütéshez

Almafánk készítése

1

Az almát hámozzuk meg, reszeljük le és facsarjunk rá egy kisebb citrom levét. A tojásokat cukorral habosítsuk fel. Az alma levét alaposan nyomkodjuk ki, majd keverjük össze a felhabosított cukros tojással. Ügyeljünk rá, hogy jól el legyen keverve, majd tegyük hozzá előbb a sütőport, majd apránként keverjük bele a lisztet is. Az így kapott tésztát
pihentessük 20-30 percig.

2

Ha a pihentetés után túl leves lenne a tészta adjunk hozzá egy kevés lisztet, amíg az edény szélétől el nem válik a massza. Közepes lángon forrósítsuk fel az olajat és evőkanállal szaggassunk bele kis halmokat a masszából. Kevés fánkot tegyünk egyszerre az olajba, az almafánkok nagyon ragadósak, nehogy egymáshoz érjenek. Süssük a fánkokat  aranybarnára. A kész almafánkokat papírtörlőre szedjük, várjuk meg, amik lecsepeg az olaj, majd hintsük meg porcukorral.Fahéjas cukorba forgatva vagy lekvárral tálaljuk.

Darab

30

Elkészítés

45 perc

Kalória

Recept forrása

Anyukám receptgyűjteménye

panko szekely fank